Mobilio

Oldaltérkép | E-mail küldés
Aktuális Aktuális Hálózatunkról Hálózatunkról Termékek Termékek Szolgáltatások Szolgáltatások Tanácsok Tanácsok Akciók Akciók Szervizek Szervizek Kapcsolat
FőoldalHírek
     


Hírek
Mit ajánl nyárra az ADAC?
2012-03-03

Minden szezonváltás előtt a gumigyártók és a felhasználók részéről egyaránt nagy várakozás előzi meg a német autóklub (ADAC) mértékadó szezonális autógumi tesztjét.

A jó gumiabroncs gondosan kiegyensúlyozott kompromisszumok eredménye, amely magas szinten képes kielégíteni a sokszor egymásnak is ellentmondó biztonsági és gazdaságossági követelményeket és felhasználói elvárásokat. Jellemző fogyasztói elvárás például az alacsony kopás, a minél nagyobb futásteljesítmény, de az egyoldalúan csak erre a jellemzőre optimalizált gumikeverék fékezési tulajdonságaival aligha lennénk elégedettek.

Egy gumiabroncs igazi teljesítményéről és tudásáról ezért csak alapos és sokoldalú tesztek eredményei alapján lehet véleményt mondani. Az ADAC ajánlásai éppen ezért megfontolásra érdemesek a szezonális gumicsere előtt álló autósok számára. A Mobilio szervizekben elérhető szakszerű tanácsok mellett az idei teszteredmények ismertetésével további segítséget szeretnénk nyújtani a jó választáshoz.

Amit a tesztről tudni érdemes

A 2011-es átfogó nyári gumi teszt két méretre, a kisebb autókon nagyon elterjedt 175/65R14 T, illetve a középkategóriás autókon gyakori 195/65R15 V méretre fókuszált. A 14"-os méretben 17, a 15"-osban pedig 16 nyári gumiabroncs teljesítménye került nagyító alá. Más méretekre vonatkozóan jó tudni, hogy a tesztek mérései és megállapításai a +/- 10 mm-es abroncsszélesség tartományban még érvényesnek tekinthetők. Tehát például a 175/65R14 méret eredményei a 165 - 185 mm közötti profilszélességű gumikra is vonatkoztathatóak. Míg a legtöbb vizsgált gumi száraz úton nyújtott teljesítménye megütötte a "kielégítő" szintet, a vizes útfelületen már nagyobbak a teljesítménybeli különbségek. Az ADAC szakemberei véleményüket minden, a biztonság szempontjából kritikus területen többféle teszt eredményére alapozzák. A vizes úton mutatott teljesítmény értékelése például magában foglalja a fékút, az egyenesben és kanyarban mért aquaplaning biztonság, az irányíthatóság és az oldaltartás vizsgálatát. Akár csak egyetlen fontos biztonsági tényező esetén mutatott gyengébb teljesítmény pedig leronthatja az értékelés végeredményét.

A győztesek

A 14"-os T-s (190 km/h) méretben a pálmát idén a Continental PremiumContact 2 vitte el a legjobb összesített értékeléssel, míg mögötte az Uniroyal RainExpert, a Michelin Energy Saver és a Hankook Optimo K715 abroncsa végzett. A Hankook márka esetében érdemes tudni, hogy a gyártó épp az idei szezonban dobja piacra a K715 utódjának számító Kinergy Eco K425 típust, amely a nevéből ítélve még környezetkímélőbb és takarékosabb autózást tesz lehetővé.

A 195/65R15 V (240 km/h) tesztméretben a "jó" minősítést érő helyeken a Vredestein Sportrac 3, a Bridgestone Ecopia EP150, a Nokian V, a Maloya Lugano, a Continenal PremiumContact 2 és a Dunlop SP Sport Fast Response osztozik.

A középmezőny

A 14"-os tesztméretben megfelelő minősítést kapott a Pirelli P1 Cinturato, a Fulda Ecocontrol, a Goodyear DuraGrip és a Dunlop SP Street Response. A leminősítések oka általában a vizes úton mutatott, az élmezőnyhöz képest valamivel gyengébb teljesítmény. A 15"-os, nagysebessségű gumik között a középmezőnyt a Michelin Energy Saver, a Firestone TZ300, a Pirelli P1 Cinturato, a Hankook Kinergy Eco K425 és a Goodyear EfficientGrip képviseli

A vesztesek

Az idei nyári teszt 14"-os vesztesei az olcsó árkategóriát képviselő márkák közül kerültek ki. A Sava Perfecta, a Kleber Dynaxer HP3, a Debica Passio 2 és a Dayton D110 gumik, bár száraz úton még megütik az elfogadható biztonsági szintet, esős időben, vizes útfelületen már fokozott biztonsági kockázatot jelentenek. Az ADAC használatukat ezért csak korlátozottan, illetve mint a Dayton D110 esetében egyáltalán nem ajánlja. A 15"-os méretben a Sava Intensa HP, a Point S Summerstar 2 és a tesztben szereplő egyetlen kínai gumi, a Chengshan CSR66 az, amelyik az ADAC szakemberei szerint, legalábbis az idei teszteredmények alapján, nem tartozik a jó vételek közé.

Amiből választani érdemes

A táblázat a 2011-es ADAC nyári gumi tesztben és szervizeink kínálatában egyaránt szereplő, legalább kielégítőre értékelt gumikról ad áttekintést. Az egyes gumiabroncsok új és korábbi teszteredményei az adott termék ismertetőjében található hivatkozásra kattintva olvashatók.

175/65R14 T

"JÓ" minősítés "KIELÉGÍTŐ" minősítés
195/65R15 V

"JÓ" minősítés "KIELÉGÍTŐ" minősítés

A részletes értékelést és akciós árainkat a termék nevére kattintva tekintheti meg.
Tekintse meg korábbi híreinket : Hírarchívum
Gumiabroncs márkák
Continental | Dunlop | Fulda | General Tire | Goodyear | Michelin | Pirelli | Hankook | Uniroyal | Laufenn | Vredestein | Sava
Alutec könnyűfém keréktárcsák
13" 14" 15" 16" 17" 18" 19" 20"