Mobilio

Oldaltérkép | E-mail küldés
Aktuális Aktuális Hálózatunkról Hálózatunkról Termékek Termékek Szolgáltatások Szolgáltatások Tanácsok Tanácsok Akciók Akciók Szervizek Szervizek Kapcsolat
FőoldalHírek
     


Hírek
Melyik téli gumikat ajánlja idén az ADAC?
2012-10-10

A szezonális átszerelések előtt a gumiabroncs gyártók és a felhasználók részéről egyaránt nagy várakozás előzi meg a német autóklub mértékadónak számító, hagyományos gumiabroncs tesztjét.

Egy gumiabroncs száraz, vizes, havas vagy jeges úton való viselkedéséről csak alapos és összetett tesztek eredményei alapján lehet objektív véleményt mondani. Az ADAC teszt ajánlásai éppen ezért mindig megfontolásra érdemesek a szezonális gumicsere előtt álló autósok számára. A szervizeinkben elérhető személyes tanácsadás mellett az ADAC teszt részletes bemutatásával az idén is szeretnénk segítséget nyújtani a jó választáshoz.

Amit a tesztről tudni érdemes

Az új gumiabroncs címke útmutatást ad az energiafogyasztás, a vizes úton mért fékút és a zajszint tekintetében. Nem segíti azonban annak eldöntését, hogy milyen teljesítményt várhatunk egy gumitól a hideg évszakban, téli útviszonyok között. Az ADAC téli gumi tesztje éppen erre keresi a választ. A 2012-es téli tesztben három fontos méretet vizsgáltak az ADAC szakemberei. A kisautó (pld. Citroen C3, Fiat Panda, VW Polo, Toyota Yaris stb.) szegmensben domináns 165/70R14 T, a középkategóriában (pld. AUDI A3, Mercedes C-osztály, Opel Astra, VW Golf stb.) egyik leggyakoribb gyári szerelésnek számító 205/55R16 H, illetve a városi terepjárókon (pld. VW Tiguan, Nissan Quashqai, KIA Sportage stb.) gyakori 215/65R16 T méretekben vették nagyító alá a tesztben szereplő téli gumiabroncsok tudását.

A kisautó méret esetében 15, a középkategória jellemző méretében 16, a terepjáró méretben pedig 6 gyártó termékei mérkőztek meg a csak minden szemponttól kiemelkedően teljesítő gumikat megillető "Jó" minősítésért. Hasznos tudni, hogy más méretekre vonatkozóan a tesztek mérései és megállapításai +/- 10 mm-es abroncsszélesség tartományban még érvényesnek tekinthetők. Tehát például a 205/55R16-os méret eredményei még a 195 és 215 mm-es szélességekre is vonatkoztathatók. Míg a legtöbb vizsgált gumi száraz úton nyújtott teljesítménye megütötte a "kielégítő" szintet, a vizes, latyakos, havas és jeges útfelületen már jelentősek a különbségek. Európa nagy részén és hazánkban is, a téli közlekedést pedig éppen a vizes, latyakkal és hókásával borított utak teszik nehezebbé és különösen veszélyessé. Ilyen körülmények között a vizes úton produkált fékút, a változó útviszonyok mellett is megbízható tapadás és az aquaplaning (felúszás) elleni megfelelő védelem válik a legfontosabb biztonsági tényezővé. Kényelmi és gazdaságossági szempontból fontos tulajdonság a zajszint, a kopás és a gördülési ellenállás is, de télen mindenképpen a biztonsági szempontok kapják a prioritást.

A győztesek

A kisautókhoz való 14"-os tesztméretben a Michelin Alpin A4 mellett a Mobilio szervizek kínálatában is kiemelt helyet elfoglaló Continental WinterContact TS800 és a Pirelli Winter Snowcontrol III ért el dobogós helyezést és érdemelte ki a "Jó" minősítést.

A középkategória 16"-os méretében pedig a Continental idei újdonsága, a WinterContact TS850, a Dunlop SP Winter Sport 4D, a Goodyear UG8, a Michelin Alpin A4 és a Nokian WRD3 típusa képviseli az élmezőnyt. Ezek a gumik egyaránt "Jó" minősítéssel teljesítették a tesztet. A "Nagyon jó" minősítés kiadására, a korábbi évekhez hasonlóan az idén sem került sor.

A városi terepjáró kategória tesztméretében a Dunlop SP Winter Sport 4D és a Continental CrossContact Winter típusok mellet még a Bridgestone Blizzak LM-80 kapott "Jó" minősítést.

A középmezőny

A 14"-os méretben a "Megfelelő" minősítést 9 gumi érdemelte ki, köztük olyan, a Mobilio szervizek kínálatában is szereplő termékek, mint a Sava Eskimo S3+, a Goodyear UG8, a Vredestein Snowtrac 3, a Dunlop SP Winter Response és a Hankook Icebear W442. Ugyancsak megfelelő minősítést kaptak a tesztben vizsgált Firestone, Semperit, Barum és Marshal téli gumik is. A megfelelőnek ítélt gumik egyikénél sem tapasztaltak komoly hiányosságot, de az egyes rész teszteken mutatott gyengébb teljesítmény vagy a nagyobb kopásérték miatt az összesített eredmény alapján nem érték el a legjobbak teljesítményét.

A 16"-os méretben 10 márka szerzett "Megfelelő" minősítést. Ezek közül a Vredestein Snowtrac 3, a Fulda Kristall Control HP, a Pirelli Winter Snowcontrol III, a Hankook Icebear W442 és az Uniroyal MS PLus 66 szerepel a Mobilio szervizek kínálatában. A középmezőny további helyezettjei a Bridgestone, a Semperit, az itthon kevéssé ismert ESA-Tecar, a Yokohama és a Falken márkák termékei.

A városi terepjáró szegmensben tesztelt gumik közül a Goodyear UG8 és a Sava Eskimo SUV kapott "Megfelelő" minősítést.

A vesztesek

Az idei tesztben is szerepelt néhány kevéssé ismert, a vásárlókat az olcsó árral megnyerni kívánó, főként távol keleti gyártó terméke. Ezek kivétel nélkül gyenge minősítést kaptak, elsősorban épp a téli biztonság szempontjából legfontosabbnak számító tulajdonságokban (fékút vizes úton, havas és jeges úton mutatott teljesítmény) nyújtott jóval átlag alatti teljesítménynek köszönhetően. Az ebbe a csoportba tartozó 5 tesztelt gumiból mindössze egy, a GT-Radial márka érte el az "Elégséges" minősítést, a többi "Elégtelen" osztályzatot kapott.

Amiből választani érdemes

A szervizeink kínálatában szereplő egyes gumiabroncsok új és korábbi teszteredményei az adott termék ismertetőjében található hivatkozásra kattintva olvashatók. A táblázat csak a 2012-es téli teszt eredményeiről ad áttekintést.

Téli személyautó abroncsok

165/70R14 T

"JÓ" minősítés
Continental WinterContact TS800
Pirelli Winter Snowcontrol III

"KIELÉGÍTŐ" minősítés
Goodyear UG8
Dunlop SP Winter Response
Vredestein Snowtrac 3
Hankook Icebear W442
Sava Eskimo S3+

205/55R16 H

"JÓ" minősítés
Continental WinterContact TS850
Dunlop SP Winter Sport 4D
Goodyear UG8

"KIELÉGÍTŐ" minősítés
Pirelli Winter Snowcontrol III
Vredestein Snowtrac 3
Hankook Icebear W442
Uniroyal MS Plus 66
Fulda Kristall Control HP

Téli terepjáró abroncsok

215/65R16 H

"JÓ" minősítés
Continental CrossContact Winter
Dunlop SP Winter Sport 4D

"KIELÉGÍTŐ" minősítés
Goodyear UG8
Sava Eskimo SUV

A részletes értékelést és akciós árainkat a termék nevére kattintva tekintheti meg.
Tekintse meg korábbi híreinket : Hírarchívum
Gumiabroncs márkák
Continental | Dunlop | Fulda | General Tire | Goodyear | Michelin | Pirelli | Hankook | Uniroyal | Laufenn | Vredestein | Sava
Alutec könnyűfém keréktárcsák
13" 14" 15" 16" 17" 18" 19" 20"